Brugklas en de Opstapklas plus - ovmz

Brugklas Extra

Kansen voor talent! Van een brugklas nieuwe stijl tot maatwerkondersteuning

Ben jij op zoek naar een omgeving met ruimte voor jouw talent? Dat is precies waar wij jou bij kunnen helpen! Wij geloven namelijk dat iedereen eigen talenten heeft. Of je nu heel sportief bent, makkelijk praat of een kei bent in rekenen, bij ons kan je nog alle kanten op.

Een groene omgeving waar we samen leren

Onze school ligt op een prachtig landgoed, midden in de bossen van Zeist. Op hetzelfde terrein zitten onze buren, het OLZ. Dat is natuurlijk gezellig maar biedt ook veel kansen. Zo werken wij veel samen; we delen het open leercentrum en de mediatheek, maken gebruik van elkaars aula en leerlingen krijgen altijd de kans om naar elkaars scholen door te stromen. De havo-kansklas is daar een mooi voorbeeld van.

In beweging blijven

Dans, ren, spring of speel. Zolang je maar in beweging bent! Gezond leven vinden wij super belangrijk. Zowel voor je mentale als fysieke gezondheid. Daarin bieden wij een van de beste programma’s in de regio met minimaal 4 uur sport in de week. Kies je in de brugklas voor de richting sport dan wordt dat nog meer!

Onze Brugklas ‘nieuwe stijl’; de Brugklas Extra

Voor alle brugklasleerlingen bieden we het eerste jaar iets extra’s als onderdeel van ons standaard brugklasprogramma. Wij noemen dit de Brugklas Extra! Voor de leerlingen die op zoek zijn naar meer uitdaging, verdieping of ondersteuning hebben we elke week extra-uren. Vandaar ook deze naam!

Wat is de brugklas Extra en is die voor iedereen?

Al onze brugklassers zitten bij ons in de Brugklas Extra omdat we net wat meer aanbieden dan andere scholen. Alle leerlingen krijgen 6 uur in de week extra maatwerkaanbod. Voor een deel van de leerlingen zal dit bestaan uit verdiepen, versnellen en verbreden. Denk hierbij aan vakken volgen op een niveautje hoger, coole projecten uitvoeren – zoals robots bouwen - of sneller door de lesstof van een vak gaan.

Voor het ander deel van de leerlingen bestaan deze extra uren uit opstapuren. Dit zijn uren waarin er extra ondersteuning is voor bijvoorbeeld leren plannen, sociaal sterker worden of het inlopen van achterstanden op bijvoorbeeld taal- en rekengebied.

Alle leerlingen hebben een ‘normaal’ rooster met daarin lessen van 40 minuten. Wij bieden hetzelfde aantal lesuren als elke andere VMBO-school, maar omdat wij geen praktijkroute in leerjaar 1 aanbieden is er extra ruimte voor maatwerk dat is afgestemd op de individuele behoefte van elke leerling.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe ‘Brugklas Extra’ op het OVMZ?

1. Soepele overstap:

In de eerste brugklasperiode helpen wij onze leerlingen rustig wennen vanuit vaste locaties waarmee zij de wereld stapsgewijs leren ontdekken.

2. Mentor:

Elke klas heeft een vaste mentor die daarnaast ook gewoon les aan de klas geeft. Leerlingen zien hun mentor dus ergens tussen de 5 en 8 uur per week!

3. Extra uren:

Alle leerlingen hebben 6 extra uren op hun rooster staan. Voor leerlingen die juist meer aankunnen zal er tijdens de extra uren verdieping van vakken aangeboden worden of gewerkt worden aan extra vakken of nieuwe projecten. Daarnaast kun je de extra uren ook gebruiken als opstap plus! Voor elk kind maken we een eigen plan hoe we de extra uren gaan invullen.

4. Gemengde brugklas:

In elke brugklas bekijken we of je ook stof van een niveau hoger aankunt. Hierdoor krijg je alle kansen om nog verder te groeien. Aan het einde van de brugklasperiode kijken we welk niveau het beste bij je past.

Maar wat is het verschil tussen de oude Opstapklas en de nieuwe Brugklas Extra?

Goede vraag! De voormalige opstapklas was een tussenjaar voor leerlingen waarbij ze de helft van de tijd in een kleine klas werkten (max. 18 leerlingen) en de andere helft in een gecombineerde groep (van 28 leerlingen). Er was veel aandacht voor het wegwerken van leerachterstanden en het sociaal weerbaar maken van leerlingen.

In de afgelopen 15 jaar hebben we echter gemerkt dat een heel tussenjaar voor veel leerlingen eigenlijk te lang was en dat ze met net wat extra begeleiding de overstap naar het VO hadden kunnen maken. Met de nieuwe Brugklas Extra pakken we het daarom anders aan. Elke leerling krijgt zo extra kansen om te groeien en daar staan we voor!

Maar er is meer; Opstap Plus-uren

Naast onze Brugklas Extra bieden wij een Opstap Plus-uren. Leerlingen die extra hulp nodig hebben krijgen binnen de beschikbare 6 uur in de week dan extra ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het wegwerken van leerachterstanden, leren plannen en organiseren óf een combinatie hiervan. Deze les- en ondersteuningsuren worden verzorgd door onze vakdocenten en externe professionals waar nodig.

Samen met de leerling, de ouders/verzorgers en het ondersteuningsteam maken we voor elke leerling een individueel plan dat we elke schoolperiode evalueren en waar nodig bijstellen. Pas aan het einde van het eerste schooljaar bekijken we samen welk niveau het beste bij de leerling past en in welke klas de leerling het beste kan instromen in leerjaar twee.

Meer weten over onze aanpak en de vele extra’s die het OVMZ biedt? Neem dan gerust contact op met de teamleider onderbouw Manon Rijken (mrijken@ovmz.nl of info@ovmz.nl).

Presentatie Brugklas extra