3 mavo organiseert driegangendiner van brainstorm tot bord

Deze week sloten onze derdejaars mavo-leerlingen een bijzonder project af: het organiseren van een driegangen-diner voor iemand die ze dierbaar is. Voor dit project bedachten ze een creatief thema en zorgden ze voor alles: van het menu tot de decoratie van ons schoolrestaurant. En natuurlijk moesten ze het eten ook zelf koken en serveren. Hun gasten, meestal familieleden, werden hartelijk ontvangen en in de watten gelegd. Een perfecte afsluiting van hun project 'Organiseren van een activiteit', én een praktische toets voor de module Dienstverlening & Producten.

3 mavo organiseert driegangendiner van brainstorm tot bord

Bij het organiseren van een activiteit, zoals dit etentje, komt een hoop kijken. De afgelopen periode leerden onze leerlingen er dan ook alles over. 

Samen eten verbindt

De leerlingen ontdekten dat samen eten veel meer is dan zomaar een maaltijd. Het is een manier om mensen dichter bij elkaar te brengen en van een gewone avond iets speciaals te maken. Ze leerden dan ook hoe een goed gekozen thema het eten, de aankleding en de sfeer compleet maakt. 

Creatief plannen en goed voorbereiden

Het begon allemaal met een creatieve brainstorm. De leerlingen leerden een mindmap maken om hun ideeën op een rijtje te zetten. Ook deden ze een doelgroeponderzoek om de wensen en verwachtingen van hun gasten te inventariseren. Natuurlijk moest er ook een aantrekkelijke, duidelijke uitnodiging komen en een mooi vormgegeven menukaart in de stijl van het thema.

Het was heerlijk, dank jullie klas y3F!

Budgetteren en verspilling voorkomen

Een evenement organiseren kost geld. Ingrediënten en aankleding moet ingekocht worden. Daarom moesten de leerlingen een kostenoverzicht en gedetailleerde begroting maken in Excel. Zo leren ze budgetteren en onverwachte uitgaven voorkomen. Door goed na te denken over wat er precies nodig is voor een evenement, wordt daarnaast ook verspilling tegen gegaan en rekening gehouden met duurzaamheid. Wat doe je bijvoorbeeld met het afval en hoe kan je zoveel mogelijk recyclen? 

De diners waren ontzettend lekker en gezellig, én een geweldige leerervaring voor onze leerlingen. Ze hebben hun organisatorische vaardigheden, creativiteit én praktische kennis flink ontwikkeld. Wij zijn trots op alles wat ze hebben geleerd en bereikt.